O noua etapă în continuarea Protestului din 2 Octombrie – Lupta continuă prin toate mijloacele legale

În data de 6 Octombrie 2021, principalii organizatori ai protestului desfasurat pe 2 Octombrie 2021 în Piata Victoriei au depus un Memoriu oficial cu o serie de solicitari clare și bine fundamentate către Curtea Constituțională a României.
 
Iata Preambulul documentului depus, cu principalele solicitari formulate catre membrii Curtii Constitutionale:
 
„Noi, Cetățenii României, constituiți în adunarea publică în ziua de 2 octombrie 2021 în Piața Victoriei din București, pentru a ne exprima nemulțumirea față de situația în care a ajuns România, în prezent, când democrația constituțională și statul de drept sunt periclitate fundamental de chiar osatura instituțională a acestuia, toate cele trei puteri în stat și autoritățile publice părăsind matca constituțională, arogându-și atribuții pe care Constituția nu li le conferă și ignorându-și atribuțiile și rolul constituțional care le revin,
Solicităm tuturor celor trei puteri în stat și tuturor autorităților publice să reintre în matca constituțională. Astfel,
Solicităm judecătorilor Curții Constituționale a României:
 
1. să își exercite rolul de garant al supremației Constituției și să soluționeze excepțiile de neconstituționalitate cu care este investită Curtea Constituțională a României, în mod obiectiv și imparțial, fără nicio influență;
 
2. să reducă termenele pentru depunerea rapoartelor de către judecătorii raportori, să dispună reducerea termenelor și stabilească termenele de judecată în dosarele care au ca obiect excepțiile de neconstituționalitate privind Legea nr. 55/2020, Legea nr. 136/2020, OUG nr. 21/2004, OUG nr. 192/2020.
 
Constituția este legea fundamentală a României.
 
Pentru ca Statul Român și democrația constituțională să existe în România este imperativ necesar ca toate cele trei puteri în stat și autoritățile publice să își îndeplinească atribuțiile pe care Constituția li le conferă, să respecte principiile constituționale, precum și drepturile și libertățile fundamentale garantate cetățenilor.
 
Este necesar, totodată, ca toate cele trei puteri în stat și autoritățile publice să nu își depășească competențele conferite de Constituție și să nu își aroge puteri pe care Constituția nu li le prevede.
 
Curtea Constituțională este garantul supremației Constituției în România. Ea trebuie să își exercite cu imparțialitate și obiectivitate rolul și să nu se lase influențată nici de politic, nici de amenințări și nici de impactul emoțional pe care o situație de criză îl poate genera asupra omului.”
 
In continuarea documentului sunt 3 pagini de argumente si solicitari de ordin juridic, formulate de catre un grup de avocati din societatea civila care lupta pentru drepturi si libertati.
 
Documentul a fost depus oficial la Curtea Constitutionala a Romaniei si a fost semnat în numele tuturor participanților la protestul din 2 Octombrie 2021 de catre:
Asociația Calea Neamului
Asociația NEAMUNIT
Grupul Civic Legitimă Apărare
Asociația Alianța Părinților
Asociația Juriștilor pentru Drepturi și Libertăți
Grupul Civic Starea de Libertate