Tabăra de muncă și rugăciune – 2019 – Sfântul Munte Athos

Drumul către Sfântul Munte este mereu unul inițiatic, niciodată la fel, simțind întotdeauna diferit binecuvântarile primite de la Maica Domnului atât rugătorii cât și pelerinii care caută liniștea și pacea in acel loc, dar și răspunsuri și grabnic ajutor.

Tabara de muncă “Fii ai Romaniei“ din Sfantul Munte a stat sub semnul si protecția Sfântului Mucenic Artemie, acolo la chilia românească care-I poattă numele cei 13 voluntari, membrii ai NEAMUNIT, aveau să stea timp de o săptămână să ajute călugarii români la muncile zilnice, funcție de prioritățile schitului.

Terasat, tras conducte de apă intre chilii, lucru anevoios din cauza distantelor mari, dar și a gradului de dificultate datorat reliefului, muntele lăsându-se cu greu cucerit de avântul nostru… dar cu ajutorul lui Dumnezeu l-am biruit. Culesul de măsline, vopsitul sau săpatul la sere au fost printre activitatile relaxante unde ne-am putut bucura de binecuvantarea soarelui de toamnă si a aerului de munte, dar si de bucuria impreună-trăirii.

Drumul cu masinile Asociației inscriptionate NEAMUNIT a fost unul plin de surprize placute, de la vamă până chiar si politia care ne-a oprit fiind placut surprinși de misiunea noastră principală anume aceea de a ridica in Sfantul Munte o Troită in cinstea eroilor neamului.
Ajunsi in Ouranopoli ne-am cazat cu toții la o pensiune de unde urma să intrăm in Sfântul Munte dis de dimineata.
Peripetiile au inceput de la prima ora a diminetii, toate vapoarele fiind oprite in port datorita furtunii.
Nu ne-a ramas decat sa intram in Sfantul Munte pe uscat, trecand cu troita in spate granita ce desparte Grecia de Munte Sfant.
Cu bagaje, unelte de munca si troița am trecut vama, pe jos, spre mirarea multora, mirare care mai apoi se transforma in bucurie, admiratie si incurajare.
Au venit românii să mulțumeasca Maicii Domnului…
Ajunși la Schitul Laku, chilia Sf. Mc. Artemie am fost asteptati de părintii viețuitori cum se cuvine si conform traditiei athonite.
Un paharel de ouzo, apă rece si ceva dulce.

După cateva povestiri ne-am imprasitat in camere urmând apoi să facem planul pentru zilele care vor urma.

Am muncit zilnic, mai puțin miercuri când ne-am luat o zi pentru a vizita câteva din mânăstirile aflate pe aceeasi parte a versantului pe partea de munte unde ne aflam.
Am fost primiți cu bucurie peste tot, tricourile cu voievozi fiind repede recunoscute de calugarii si preotii romani slujitori in Sf. Munte, dar si de pelerini, compatrioti d’ai nostri.

Sâmbătă am sfintit troita ridicată la intrarea in Chilia româneasca “Sfantul Mare Mucenic Artemie“ si am terminat toate obiectivele propuse, duminică urmând a ieși din Sfantul Munte, pe mare de această dată lăsând in urmă ca si inaintașii nostri, Fii ai României, semnul biruintei si al dragostei poporului român pentru Dumnezeu.

“Întru Slava Preasfintei și Celei de o fiintă și de viată făcătoarei și nedespărtitei Treimi, ridicatu-sa această Sfântă Troiță de către membrii Asociației NEAMUNIT, întru propășirea credinței ortodoxe celei drepte și adevărate, pe care martirii și eroii neamului românesc au mărturisit-o cu sângele lor, și s-a așezat in Gradina Maicii Domnului, la Chilia Sf. Mare Mc. Artemie, spre veșnica pomenire.”
Dumnezeu să binecuvanteze România!