„Pătimirea voastră multă cum vom lăuda? Chinuri, bătăile și foamea, umilințele pe care le-ați îndurat. Multe-au fost rănile voastre, dar mai multă vă e în Ceruri slava!”

Preot Gheorghe Calciu
Arhimandrit Iustin Pârvu
Arhimandrit Arsenie Papacioc
Arhimandrit Sofian Boghiu
Arhimandrit Ilie Cleopa
Preot Liviu Brânzaș
Preot Gherasim Iscu
Preot Ilie Lăcătușu
Preot Ilarion Felea
Preot Sorin Paul Grecu
Monah Daniil

Corneliu
Ion
Vasile
Valeriu Gafencu
Virgil Maxim
Marcel Petrișor
Constantin Oprișan
Mircea Vulcănescu

Au fost doar câteva nume între cele pomenite sâmbăta aceasta la parastasul care are loc la fiecare ediție a acțiunii „Neamunit pentru Ei”.

„Să slujiți neamului acestuia precum au făcut-o cei pe care îi iubiți și pomeniți de fiecare dată.”
Ni s-a spus de către un părinte foarte drag sufletului nostru. Spre aceasta căutăm.
Cel întâi pomenit la această ediție a fost părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa, al cărui ajutor l-am simțit atât de des de-a lungul anilor, dar mai ales în aceste ultime zile ale lunii decembrie.

Nu știm în alte locuri, însă sâmbătă la sediul Neamunit a plouat doar pentru scurtă vreme, asemenea unei binecuvântări, contrar prognozei.
Ziua de sâmbătă a început ca o zi înnorată.
Pentru voluntarii noștri, ziua a început chiar înaintea programului anunțat – aceasta se anunța ca fiind una lungă iar volumul de muncă pentru pregătirea târgului de crăciun și pentru gătirea macroului adus cu o zi înainte, nu era mic.
Până la ora 09:30, mesele pentru târg au fost amplasate, primii pești au fost pregătiți iar focul a început să ardă – nu după multă vreme, au venit și primele picături de ploaie – pentru asta, am început amplasarea de corturi pentru a feri mesele și oamenii în cazul în care ploaia se va înteți.
Un gând spus cu voce, de fapt o rugăciune, se aude încet de la unul dintre voluntari: „Ne ajută părintele Calciu, pentru el e ziua de azi”. Un zâmbet încrezător și o Cruce mare – mergem înainte!
Ploaia s-a oprit în câteva minute.

Mâncarea era aproape gata, târgul în toi – a venit momentul să se slujească parastasul. Chiar la final, ziua mohorâtă s-a transformat într-una însorită, la scurtă vreme după ce plouase. Razele soarelui ne-au încălzit nu mai puțin ca și cuvintele părintelui despre părintele Gheorghe Calciu și despre trăirea la care am fost chemați de către acești sfinți înaintași ai noștri, mărturisitori ai lui Hristos și ai neamului românesc. Îi pomenim în rugăciunile noastre, pe care le încununăm prin fapte.
O mare bucurie au fost colindătorii care ne-au vizitat. Îi cunoaștem și din anii trecuți, ne bucură sufletele an de an. O parte din copii s-au alăturat pe loc grupului de colindători – cu siguranță ceata va fi mai numeroasă la anul.
După ce au plecat colindătorii, pachetele erau deja pregătite iar echipele au plecat pe teren pentru a le împărți.

Seara a fost încheiată cu proiectarea filmului documentar „7 Cuvinte, povestea unui Biruitor”, regizat de către Andrei Negoiță. Cele aproape două ore au trecut cu multă emoție – în ziua precedentă, vineri, avusese loc o seară de lectură în care s-au citit cele 7 Predici ale părintelui Calciu – poate cea mai mare forță mărturisitoare a secolului trecut.

„- Este inadmisibil eroismul acesta absurd! Unde este omul acela, unde este preotul pe care mi-l descrii..?
Şi totuşi el există.
….
‘Căci cuvântul Crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; dar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu. Căci scris este: Pierde-voi înţelepciunea înţelepţilor şi ştiinţa celor învăţaţi voi nimici-o. Unde este înţeleptul? Unde e cărturarul? Unde e cercetătorul acestui veac? Au n-a dovedit Dumnezeu nebună înţelepciunea lumii acesteia?’ (I Corinteni 1, 18-20).

Unde sunt toţi aceştia, prietene al meu? Nu mai este nici unul. Doar tu ai rămas aici, viu şi întreg în Biserica lui Hristos; tu, popor sfânt, agonisit de Dumezeu; tu, temelie pe care se zideşte sufletul ortodox al neamului românesc; tu, singura lui salvare şi dăinuire prin veacul acesta.”
– Extras din al Cincilea Cuvânt către tineri – Preoția și suferința umană

Seara s-a încheiat în același duh cu cel al zilei, al Sfinților Români din Închisori, al căror acatist l-am citit.
Slavă Domnului pentru toate!

Următoarea ediție a ‘Neamunit pentru Ei’, cu numărul 62, va avea loc pe 7 ianuarie 2023 și va fi dedicată părintelui Sorin Paul Grecu.

Evenimentul îl puteți găsi aici: https://www.facebook.com/events/954013125576734

„Nu plângem lacrimă de sânge,
Ci ne mândrim cu-atâţi eroi
Nu! Neamul nostru nu vă plânge
Ci se cuminecă prin voi.”

#NeamunitPentruEi #DeLaSatLaOraș #TârgDeCrăciun
#GheorgheCalciu #SfințiiÎnchisorilor
#SorinGrecu #FiiAiRomâniei
#NEAMUNIT